Hobbema  
- ægte eller falsk?

Bonhams
Dorotheum






Kunstbogen.dk
Juli 2023

Maleriet var først til salg hos Dorotheum i Wien 10. november 2020 vurderet til mellem €30.000 og 50.000, men solgtes ikke. Her opgives det som ægte Hobbema, signeret Hobbema i nederste venstre hjørne. Desværre er signaturen ikke fremhævet.


5. juli 2023 kom det under hammeren hos Bonhams i London vurderet til £12.000-18.000.

To gange ændrede Bonhams katalogteksten. Fra starten sat som ægte Hobbema. Da en dansk kunsthandler bad om proveniens, ændrede Bonhams til attributed (tilskrevet) Hobbema. Men maleriet nåede ikke med på auktionen, blev forinden trukket ud. Det er også slettet fra Artprice.com. Hvorfor?

Tilbage står spørgsmålet? Er maleriet overhovedet ægte? Det er senest registreret som tilskrevet, men logisk set kan signerede malerier ikke være tilskrevne. Så enten er dette maleri et ægte Hobbema, eller også er det falsk.

Der er tre Hobbema på danske museer. Statens Museum for Kunst har to, Nivaagaard et. Det på SMK blev i 1931 solgt af Winkel & Magnussen for 117.000 kr. på Den Molteske Malerisamling, på det tidspunkt højeste hammerslag på en dansk auktion.

I 1988 solgte Bruun Rasmussen et andet af Hobbema for 26.000 kr. Reorden for et Hobbema er £5.9 mio., omkring 51 mio. kr.

For en del år siden sloges en nu afdød dansk kunsthandler med alle verdens auktionshuse, som ikke ville godkende et som tidligere solgt for Hobbema med proveniens og gengivet i et katalog.