Storslået bog om det storslåede landskab
Rebild-egnen gennem 150 år
Den gamle redaktør fordybet i
Sven Erik Østergårds bog, "Det storslåede Landskab".
Et Peder Mønsted-maleri breder sig på bogens for- og bagside
Maleriet på vægget er af Kai Lindemann. Foto: Lotte Seeger.
(Til venstre skimtes et redskab for dårligt gående)
Landskabet omkring Rebild har gennem tiden tiltrukket et stort antal malere, over 80 er omtalt i
Sven Erik Østergårds fremragende bog om egnen. Folk med faglig indsigt kender nok de fleste, men der er adskillige mere eller mindre ukendte. De mindre kendte har forfatteren gravet frem. Og tak for det! "Ukendte" bør ikke gemmes af vejen.

Alle kender Harald Giersing, men ikke så meget for Rebild-motiver. Alle kender Agnes og Harald Slott-Møller, Johannes Larsen, Peder Mønsted, Poul Steffensen, Harald Pryn, Einar Gross, Carl Bøgh, Rasmus Christiansen (RxChr), og Kai Drews. Det er navne, der ofte ses på auktionerne.

Men hvor mange kender Aage Giødesen, Julius Hellesen, Chris Moes eller Peter Andreas Christensen og Einar Gjessing? De dukker ikke så tit op.

Sven Erik Østergård startede for en halv snes år siden på at registrere, og det er gjort godt og grundigt. Er man interesseret i egnen omkring Rebild, så er "Det storslåede Lndskab" bogen.

Lübschitz er en af dem, man sjældent støder på. På artprice.som er der kun registreret 17 salg siden 1987. Men han er omtalt i Weilbach med en hel side, har utallige gange udstillet på Charlottenborg og repræsenteret på flere museer. Måske var han et godt bogemne.

Peder Mønsted kender alle. Kolossal produktiv. Bruun Rasmussen har ikke afholdt en auktion over ældre kunst uden noget med af Mønsted. På Artprice.com er der registreret 2.734 salg. Men spørg en kunsthistorier og ingen af dem kender ham. Eller vil indrømme det. Men alligevel med i Weilbach. Statens Museum for Kunst har et enkelt maleri, men det er gemt godt af vejen. Har aldrig være fremme på museet. Andre museer har tilsammen 11 arbejder, men ingen fra Rebild. Se dem.

Sven Erik Østergård har fået lov af Ole Faber til at vise malernes signaturer fra hans tobindsværk, "Danske kunstnersignaturer". Herunder Peder Mønsteds. De to nedenunder er fra Artprice.com, og de er skandaløse ringe tegnet. Mønsted har aldrig signeret som de to. Den nederste minder til forveksling taget fra et falskneri solgt på en dansk auktion.

Forfatteren har venligst citeret mig fra Kunst under hammeren 2001, hvor jeg stikker lidt til "de lærde".Da jeg i 1959, ja årstallet er rigtigt, blev ansat i Malernes Udstilling, havde vi en større stak løse lærreder af Gross, Hans malerier var ikke lette at sælge, men alligevel købte Knud Mikkelsen af ham. Om sommeren boede Gross i Blokhus, om vinteren i en lejlighed på Bispebjerg, Rønningsvej 2, overfor Bispebjerg Kirkegård. Gross var venligheden selv, og jeg var så heldig, at jeg nåede at besøge ham i lejligheden for at hente malerier. Ikke omtalt i Weilbach.

Aigens malerier ses ofte på auktion, mest med portrætter og interiører. Med hos Weilbach.

Udover landskaber fra Rebildegnen, er Renal Bache repræsenteret med grafik på "Kunsten" i Aalborg.(tidl. Nordjyllands Kunstmuseum). Han er også kendt for udsmykninger på Skive banegård. Omtalt i Weilbach

Josvas malerier sås ofte på auktionerne, men man vidste ikke meget om maleren. Jeg erindrer, Bruun Rasmussen for mange år siden henvendte sig til mig og spurgte, om jeg kendte hans årstal. Det gjorde jeg ikke. Ikke engang Weilbach har ham med. Men takket være Sven Erik Østergårds større bog om Josva, ved vi i dag, hvem han er. Se den her.

Poul Steffensens malerier udbydes tit på auktionerne. Men det er næsten altid køer, heste og arbejdende personer på marken. Hans 200 træsnit af landsbykirker er meget populære. Besynderligt nok, har han aldrig udstillet på Charlottenborg. 65.000 kr. er auktionsrekorden. Optaget i Weilbach.

Sophus Clod Svensson er en sjælden gæst på auktionerne, kun 4 er registreret på Artprice.com. Og til ingen penge. Godt Sven Erik Østergård bringer gode, "ukendte" kunstnere fram i lyset.

Thorvald Niss' portræt af P.S. Krøyer er et lille mesterværk, givet som gave til Hirschsprungske i 1960. Niss har over 5 spalter i Weilbach. Men trods det, sælges hans malerier ikke for millioner, faktisk er hans højeste 60.000 kr. Men på diverse museer findes 91 af hans arbejder.

Harald Foss dukker op på auktionerne, men ikke hver dag. Han har imidlertid malet adskillige gode landskaber. Med I weilbach.

Det storslåede Landskab
Udgivet efteråret 2023
A4-format, 172 sider
Rigt illustreret i farver
248.00 kr.

 

Bogen kan indtil videre købes ved henvendelse
til forfatteren malarkivet@mail.dk


Alle opslag fra bogen.
Undertekster Preben Juul Madsen

Kunstbogen.dk
20. oktober 2023