Bente Polano
Til venstre: Mange horisonter I, 2003-2004
Til højre: Mange horisonter II, 2005-2006
Begge olie på lærred, 177 x 246 cm.
Øverst har Polano i 2000 skrevet:
"Jeg kan ikke tænke
mig ind i billedet
- jeg er nødt til at
male mig frem"

Det er en ualmindelig smuk bog, Torben Weirup har skrevet, udgivet af Frydenlund, som efterhånden har sendt mange fremragende kunstbøger på markedet. 184 sider proppet med Polanos værker gennem flere årtier. Hun er en spændende kunstner, der mestrer maleriet, skulpturen og papiret.

I forordet skriver Marianne Bech, kunsthistoriker og direktør på Museet for Samtidskunst i Roskilde, blandt andet: "Hun tegner og fotograferer, fæstner sine indtryk i akvarel, croquis og gouache - og foran lærredet, hvor det er fladen der skaber formen, som hun så maler perspektivet ind i. Hun er meget bevidst om, at hun arbejder "med det, der ikke er der" i sprækken".

Bogens forside er et udsnit af et af Polanos mange karakteristiske skulpturer med "huller" i, hendes helt egen måde at arbejde med skulptur på.

Mennesker mellem mange horisonter, er Torben Weirups indgang til bogen. Her hedder det blandt andet: Med sine malerier og skulpturer undersøger kunstneren ikke blot sine egne muligheder i medier og materiale, men sit forhold til eksistensen - og det er også den form for eftertanke, hun med sine værker vil dele med interesserede betragter.

Torben Weirup nævner Alex Steen, "fiduskunstens fjende number one", som var meget begejstret for Polano, hvor han omtalte hende i Palle Fogtdals årbog Dansk Kunst, den første i 1985 og flere efterfølgende.

Weirup fortsætter om hendes malerier:
I flere af Bente Polanos billeder med havet som baggrund ser skikkelserne afventende frem for sig eller står som hensunkne i tanker . Polano har malet dem transparante, så de er på nippet til at opløses og ved så at sige at fusionere med landskabet og den erindring, havet ved stranden med dets evighedsperspektiv repræsenterer.

Skulpturen hedder Alpha og Omega, er udført i 2012 og er 2 meter høj. Højresiden viser Pollano i sit atelier i 2022 arbejdende med maleriet
Dream Forest, i alt 246 cm i bredden.

Som kunstanmelder har Torben Weirup naturligvis besøgt en lang række udstillinger, her Arkens imponerende Gerda Wegener-udstilling i 2015, hvor han fordyber sig i hendes Marokkanske nygifte, malet 1931-34. Andre steder hedder maleriet også Orientalsk par i landskab. Forskellige titler på samme af Wegeners malerier ses ofte, og kan virke irriterende, når der søges på titler.

Torben Weirup har alle dage været en flittig skribent, På Kunstavisen og i årbogen Dansk Kunst, hvor han blev hovedredaktør i udgaven 2006, kraftigt anbefalet af Alex Steen. Desværre blev det den sidste i Palle Fogtdal-regi. Siden har Torben i flere år beriget læserne på Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad. Læs mere om Weirup.

 Arkivfoto: Preben Juul Madsen
Bente Polano
Forfatter Torben Weirup
Forlaget Frydenlund
184 sider. Illustreret i farver. Indbundet.
Udkommet 18. januar 2024
Vejledende pris 349,95 kr.

Kunstbogen.dk
18. januar 2024